Dit is een recept met een verhaal, de moeite waard ook al zie je niet veel in hummus (spreek uit: ischgoemoes). Ik dacht dat hummus een smakeloos, veganistisch zangzaad papje was. Gelukkig wordt het niet van zangzaad gemaakt en met kipsaté is het veganistisch noch smakeloos...
Inleiding
De noten/olijven handelaar op de haagse markt waar ik normaal gesproken noten/olijven haal gaat met vakantie en verkoopt daarom zijn kraam leeg. Afgelopen zaterdag splitste hij mij een half pond kikkererwten in mijn maag. Thuisgekomen heb ik ze eerst proberen weg te werken als hartige snack bij de prolevisie, maar dat was niet echt lekker. Omdat ik ze wel behoorlijk nootachtig vond smaken en omda ze veel minder vet zijn, kreeg ik het idee om de pindasaus mee te maken. Pindasaus = goed, maar ik maak dit niet zo vaak omdat het niet geheel weighhtwatcher verantwoord is. Na een korte zoektocht op internet bleek dat puree van kikkererwten beter bekend staat als hummus...
Omdat ik nu al zo ver gevorderd was in het denkproces heb ik mijn reserves maar opzij gezet en het volgende, op tafel gezet (voor 3 personen):
Ingrediënten
75 gram gedroogde kikkererwten
1 eetlepel komijn
1 eetlepel sesamzaad
250 ml melk
1 verse groene peper
2 lenteuitjes
rode puntpaprika (oid)
1/2 limoen
voor de saté:
500 gr kipfilet
2 eetlepels ras el hanout
1/2 limoen
2 tenen knoflook
olie
Bereiding
Snij de kipfilet in stukje zo groot als je ze op de saté wil
Voeg ras el hanout, sap van 1/2 limoen, geperste tenen knoflook en de olie toe
Meng alles goed door elkaar en laat afgedekt in de koelkast staan.
Week de satestokjes in water.
Met een blender, vergruis de erwten de sesam en de komijn (ruikt lekker!)
Hak de paprika, lenteuitjes en de peper zeer fijn
Verwarm wat olie in een pannetje en bak de groente.
Voeg melk toe + het 'meel' van de ertwen, sesam & komijn.
Blijf water toevoegen totdat het een vloeibaar genoeg is en warm goed door.
Voeg de limoen toe en breng op smaak met zout (flink wat) en peper.
Maak de saté terwijl de saus pruttelt.
Grill de sate op de BBQ of in de grillpan
Als ze gaar is zet de stokjes ondersteboven in de hummus satésaus.
Serveren
In de overgebleven marinade kan je nog even snel wat champignons op hoog vuur bakken, serveer verder met een beetje rijst + gehakte lenteui.
Tot slot
Hummus wordt traditioneel los gegeten met pita broodjes, ik vindt dat persoonlijk dat een beetje saai, de frisse marokaanse saté erbij is precies wat het nodig heeft.
PS mijn ras-el-hanout: Kurkuma, komijn, zwarte peper & zout
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment