Friday, June 13, 2008

De queeste naar de Ultieme Pizza: Het Bakken

Kk, deeg klaar, alle tools in huis? Pizzatijd!

Bijna eerst, het mis-en-place. Vergeet niet dat we hier bezig zijn de ultieme pizza te bakken, geen geklooi in de marge, anders hadden we net zo goed een pizza kunnen bellen.

Bedenk van te voren wat voor pizza's je wil maken en zet alle ingredienten klaar. Mijn ideale pizza is: tomaat, ansjovis, artisjokkenharten, mozzarella. Ik maak er ook een tomaat, ham, champignons, mozzarella bij.

Ingredienten
Pizza deeg, verdeeld in bollen van 60 gram.
Saus van ingekookte gepelde roma tomaten (met basilicum, peper en zout)
Ansjovis (haal ze vers: schoonmaken even onder de gril met wat olijfolie)
Artisjokharten, in vieren.
Mozzarella, in dunne plakken.
Mooie achterham met weinig vet
100 gr. champignons, gesneden en voorgebakken

Bereiding
Zet de oventenminste een uur van te voren aan op de hoogste stand met de pizzasteen erin.
Zet al de ingredienten klaar in schaaltjes.
Neem een bol deeg, rol het zo dun mogelijk uit op je aanrecht.
Besprenkel de pizza schep met veel bloem en verdeel met je hand. Dit bloem zorgt dat het straks glijdt, als je niet genoeg gebruikt heb je een probleem!
Leg het deeg op de pizzaschep.
Beleg de pizza met tomatensaus en de overige ingredienten.
Besprenkel met wat oregano.
Doe de ovendeur open, schuif de pizza met een soepele beweging van de schep op de pizza steen en doe de deur snel dicht.

Kijk toe door het ovenruitje hoe de steen en de hitte hun werk doen: het deeg zou mooi omoog moeten komen bij de rand en goed moeten kleuren: de keuken vult zich met die bekende heerlijke lucht en als je mannelijke intiutie zegt dat de pizza klaar is schep je de pizza van de steen af op je bord...

Als het goed is is je queeste beeindigd: Buono apetito!

1 comment:

Anonymous said...

drrringend vraagje:
hoeveel pizza's kan je maken van jouw deegrecept (diameter 40cm)?
We organiseren hier binnenkort een pizzaworkshop voor de grabbelpas en ik ben nog op zoek naar een goei recept. Dat van jou ziet er fantastisch uit!

Mag je doormailen naar lotte.peeraer@beerse.be

Bedankt alvast!