Monday, June 9, 2008

De queeste naar de Ultieme Pizza: De Tools

Wat heb je nodig om de ultieme pizza te maken?

Oven
Een pizza oven is als de 'Apres Skihut 2': Hoe heter, hoe beter! 250 gaat wel graden is OK, 300 graden is goed. Deze super hoge temperatuur is nodig om de pizza bodem langs de randjes net een bijna te laten aanbranden maar om de ingredienten lekker smeuig te houden.

Pizzasteen
On-mis-baar is deze tool die je onderin je oven legt terwijl hij aan het opwarmen is. De steen is waarop je de uiteindelijke pizza bakt. De steen is een plak travertin, een poreus gesteente. Hij zuigt vocht op waardoor de pizza super krokant wordt en tegelijkertijd heel hard bakt aan de onderkant. Dit is precies wat de pizza nodig heeft: de onderkant moet hard gebakken zijn, maar de ingredienten niet: de kaas moet net gecarameliseerd zijn.

Grote deegroller
Echte koningen gooien met het deeg, blijf dus oefenen op een dag lukt het. Als het weer eens mislukt hebben we de ultieme roller. Mijn favoriet is de sil-pin gemaakt van silicone dat niet plakt, 49cm zonder handvaten (te koop bij bas hogervorst geen webshop helaas). De kunst van het rollen is op het juiste moment de juiste druk uitoefenen. De ronde vorm wordt bereikt door vanuit het midden het deeg uit te rollen, teveel druk bij de rand zorgt voor een ellips vorm. Gebruik bij het rollen lekker veel los meel, smeer ook de roller ermee in.

Pizzaschep
De pizzabodem is zeer dun uitgerold en dus erg teer, en hij moet slechts korte tijd in de oven op de steen. De oven moet zo warm mogelijk blijven dus en dus ook zo snel mogelijk weer dicht. Dit tackelen we met de pizza schep. Met wat er beschikbaar was in en om huis heb ik er een geklust:

Benodigdheden
40 x 40 cm MDF 4mm dik (mijn pizza steen is 38 cm doorsnede)
een halve bezemsteel
twee schroeven

De montage spreekt voor zichzelf behalve dat je de rand van de pizza schep moet schuren alsof je een mes slijpt, hierdoor schept hij beter.

1 comment:

Franky Vitello said...

Word to the Chef.

Kleine tip: Als je oven niet boven de 250 graden komt, maar je hebt wel een grill, dan kun je de steen wel warmer krijgen door hem vlak onder de grill te leggen.