Sunday, March 9, 2008

Chocoladesoufflé

Recept voor een verfijnde en lichte soufflé. Sinaasappel en chcolade blijft een mooie smaakcombinatie. Genoeg voor 4 bakjes van 2 ons doen of 6 van 150 gr.

Ingrediënten
15 gr boter op kamertemperatuur
6 eetlepels tafelsuiker
225 ml melk
100 gr bittere chocolade, liefst 70% cacao
5 middelgrote eieren
3 eetlepels maizena
2 eetlepels slagroom
de rasp van een sinaasappelschil (en/of 45 cl rum)
poedersuiker voor bestrooien

Bereiding
De bakjes invetten met boter en met tafelsuiker bestrooien
De melk verwarmen op middelmatig vuur en de chocola erin smelten. Wanneer de melk kookt, de pan van het vuur halen en afsluiten met een deksel. De chocola smelt dan verder.
De eieren splitsen en het eiwit opvangen. 3 eierdooiers heb je nodig, de andere 2 kunnen voor iets anders gebruikt worden, eventueel.
3 eetlepels tafelsuiker en 3 eetlepels maizena in een grote pan doen en de chocolademengsel op een laag vuur er door roeren, dan het vuur hoger zetten en de saus laten binden, zodat er een gladde saus ontstaat.
Neem de pan van het vuur en roer er de slagroom, sinaasappelrasp (en evt. de rum) en de eierdooiers erdoor.
Wegzetten met de pan op de deksel
Oven voorverwarmen op 230 graden.
Klop het eiwit met de rest van het tafelsuiker tot het glanst en stijf is.
Eerst 1 eetlepel door het chocolade mengsel mengen, daarna beetje bij beetje de rest.
Verdelen over de soufflébakjes en in 8 à 10 min. garen.
Neem ze uit de oven, wanneer ze gerezen zijn, stevig van buiten en zacht van binnen.

1 comment:

Bobby said...

Ik wilde kijken hoe het mijn maat is, zocht op Twitter. Only fake: https://twitter.com/elgeffe